NU'91

column

 

Sociale sector


Als ik mensen vertel waar ik werk, is vaak de reactie “Oh, in de sociale sector”. Zo zou je het kunnen -noemen als je weet wat NU’91 doet; de belangen behartigen van haar leden. Dat het er in het werk-gebied van onze leden niet altijd sociaal aan toe gaat, blijkt uit het artikel in deze Zorg anno NU. Veel van onze leden durven misstanden op hun afdeling of over hun organisatie niet te bespreken uit angst voor negatieve gevolgen voor henzelf. Werkgevers willen toch juist feedback? Welke gevolgen deze sociale onveiligheid heeft, kun je in deze uitgave lezen. 

Oefening baart kunst, sowieso is levenslang ontwikkelen van groot belang


Deze Zorg anno NU belooft trouwens een spannende editie te worden. Niet alleen door bovenstaand onderwerp, maar ook door het praktijk­verhaal vanuit ons Skillslab op Zorgtotaal, welke onlangs in de Jaarbeurs te Utrecht plaatsvond. Duizenden verpleeg­kundigen, verzorgenden en studenten bezochten onze oefenvloer; prikten infusen, draaiden patiënten in de stabiele zijligging en -verleenden zorg aan degenen die zij niet hadden kunnen redden. Oefening baart kunst, sowieso is levenslang ontwikkelen van groot belang. De toekomstbestendige beroepen voorzien in elk geval in de voorlopige toekomst van het beroep en de verdere verbetering van de patiëntenzorg.

Werken op de ambulance staat bekend als spannend en afwisselend. Uit mijn nabije omgeving hoorde ik onlangs nog van een heftig accident met een ambulance, waarbij de dienstdoende verpleeg­kundige ernstig gewond raakte. Bij het ontwerpen van het nieuwe uniform voor deze professionals is gedacht aan de praktische draagbaarheid én veiligheid. En als het er in de werkelijkheid ook nog een beetje knap uit ziet, ben ik voorlopig tevreden.

Geniet van de lente en deze Zorg anno NU,

Monique Kempff voorzitter NU’91