NU'91

service

De Witte Woede

Verpleegkundigen en verzorgenden in opstand 1988-1991

Een kleine advertentie van verpleegkundige Gaby Breuer in de Volkskrant van 1988 ontketent een stroom  aan acties en demonstraties in heel Nederland. Verpleegkundigen en verzorgenden komen massaal in opstand tegen de achterlopende lonen, te hoge werkdruk en de lage functiewaardering. De actiegroep Verplegenden en Verzorgenden in Opstand (VVIO) wordt opgericht en wint door het lieve zuster-imago en de ludieke acties de  sympathie van de bevolking. Een beroepsgroep die nauwelijks actietraditie kent, maakt een vuist naar de vakbonden en politiek. Er móet wat gebeuren, anders zijn er straks geen verpleegkundigen en verzorgenden meer.

Het boek is vanaf nu leverbaar en kost € 24,95 per exemplaar (incl. verzend-kosten) www.dewittewoede.nl of via de boekhandel. ISBN 9789081716802

iets voor jou?

Vakbondsconsulent

Fungeer jij vaak als vraagbaak voor je collega’s als het gaat om regels rondom planning, toeslagen of andere zaken? Of maak je je druk om je positie als verpleegkundige of verzorgende bij jou in de organisatie? Dan is het vakbondsconsulentschap vast wat voor jou. Als vakbondsconsulent ben jij het eerste aanspreekpunt voor collega’s over zaken die te maken hebben met arbeidsvoorwaarden en beroepsinhoud. Om deze functie goed uit te oefenen word je geschoold en ondersteund door NU’91. Vanuit je cao krijg je minimaal vier uur per week om je hiervoor in te zetten. Ben je lid van NU’91 en wil je meer weten? Neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator via e.baarsma@nu91.nl

Bijeenkomst ledenraad

Afgelopen bijeenkomst ging de ledenraad akkoord met de opname van een artikel betreffende het reglement renumeratiecommissie. De commissie is betrokken bij de arbeidsvoorwaarden en het functioneringsgesprek van de NU’91-bestuurder.

Ook is Karen Stuit officieel als ledenraadslid geïnstalleerd. Zorgverzekeraar IZZ gaf daarna een presentatie over IZZ als collectief, pakketsamenstelling, financiële achtergronden bij zorgverzekeringen en de kosten van de zorgverzekering in de achterliggende jaren. Verhelderend is  de rol van IZZ bij het onderzoek naar het gebruik van bijvoorbeeld fysiotherapie door zorgmedewerkers en daarmee haar rol rondom preventie. Een zorgverzekeraar doet meer dan alleen het samenstellen van een pakket en bemiddelen bij wachtlijsten.