NU'91

In de Praktijk

De post-infarctpoli heeft een enorme meerwaarde

In iedere editie van Zorg anno NU vertelt een collega over een nieuw product, een innovatie of initiatief in zijn of haar werkveld. Dit keer spraken we met Astrid de Vries (39), gespecialiseerd verpleegkundige op de post infarct poli in het Tergooi ziekenhuis in Blaricum. Zij volgt een opleiding tot verpleegkundig specialist.

Wat is de post infarct poli?

“Een polikliniek voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Patiënten hebben hier een of twee weken na ontslag uit het ziekenhuis een afspraak. Op de poli krijgen ze van de verpleegkundige begeleiding en informatie over het hart infarct. We beantwoorden vragen en geven instructies voor de toekomst. Dat gaat over leefstijlverbetering en wat te doen bij terugkerende hart-klachten en bijwerkingen van medicatie. Daarnaast controleren we onder meer de bloeddruk, hartfrequentie, medicatie, cholesterol en doen we een fietstest om ze naar de hartrevalidatie te kunnen -verwijzen.”

Waarom is de post infarct poli opgezet?

“De opnameduur bij patiënten met een hartinfarct wordt steeds korter. De patiënten krijgen veel uitleg in het ziekenhuis, maar slaan dat vaak niet helemaal op, omdat alles zo snel gaat. Eenmaal thuis komen er vaak vragen als: ‘Wat is er eigenlijk gebeurd? Wat kan en mag ik nu eigenlijk nog?’ Er is nog behoefte aan informatie en begeleiding. Dat geven we hier. We merken dat mensen dat fijn vinden en door die extra begeleiding meer gerustgesteld zijn.”

Wat is er nieuw?

“Dat er verpleegkundig specialisten worden opgeleid voor deze poli in Tergooi. Verpleegkundig specialisten kunnen, bij ongecompliceerd verloop, de medische follow-up over- nemen van de cardioloog. Zij kunnen een medische anamnese en lichamelijk onderzoek doen en medicatie voorschrijven of wijzigen. Het voordeel is dat een verpleegkundig specialist een spreekuur zelfstandig kan draaien in tegenstelling tot de gespecialiseerd verpleegkundige. Zo gaat de kwaliteit van zorg nog meer vooruit, wordt de cardioloog ontlast en is het kostenbesparend. Uiteraard werkt de verpleegkundig specialist nauw samen met de cardioloog. Inmiddels werkt er al een verpleegkundig specialist en worden een collega en ik daartoe opgeleid.”

Waarom volg jij die opleiding?

“Ik merk in de praktijk de enorme meerwaarde van deze poli. Door deze opleiding te volgen kan ik complexe verpleegkundige zorg en medische zorg combineren. Juist deze patiëntengroep heeft behoefte aan een breed opgeleide zorgverlener die kan functioneren als ‘spin in het web’. Als praktijkgerichte master in de zorg ben je expert in het implementeren van evidence-based resultaten in de praktijk en leer je zelf onderzoek doen om de zorg nog beter te maken in je eigen praktijk.”